Η Ιστορία της Σοκολάτας

20130331_Chocolate01

 Το 1700 μ.Χ. οι Μάγια ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν το κακάο. Όταν οι Μάγια καταλήφθηκαν από τους Αζτέκους, πλήρωναν φόρους και έκαναν συναλλαγές χρησιμοποιώντας ως νόμισμα σπόρους από κακάο. Δέκα σπόροι αντιστοιχούσαν σε ένα κουνέλι. Εκατό σε ένα σκλάβο. Το κακάο θεωρείτο τροφή κατάλληλη μόνο για τους θεούς, ιδανική για να έχει όποιος την πίνει δύναμη. Λέγεται ότι ο Μοντεζούμα, ο αυτοκράτορας των Αζτέκων, έπινε 50 φλιτζάνια κακάο πριν επισκεφθεί το χαρέμι του.

Όταν ο Κορτέζ φτάνει στο Μεξικό, το χλωμό του δέρμα και η μακριά γενειάδα που ανεμίζει εντυπωσιάζει τους Αζτέκους, που τον υποδέχονται σαν θεό. Ο Κορτέζ εκτιμάει το κακάο και φτιάχνει φυτείες στο όνομα του βασιλιά της Ισπανίας. Το 1858 το πρώτο φορτίο κακάο φτάνει στην Ισπανία, που κρατάει μυστικό από τις άλλες χώρες τον τρόπο παρασκευής του. Όχι όμως για πολύ. Δύο Ισπανίδες πριγκίπισσες θα κάνουν σύντομα εξαγωγή αυτής της καινούριας γεύσης στη Γαλλία.
Η Άννα η Αυστριακή παντρεύεται το Λουδοβίκο τον 13ο και μαθαίνει στην γαλλική αυλή το ρόφημα κακάο. Η Μαρία Τερέζα κάνει δώρο γάμου στον Λουδοβίκο τον 14ο μια πλάκα σοκολάτας. Κι από γαμήλιο δώρο, η σοκολάτα εξαπλώνεται στην Ευρώπη και γίνεται πια σήμερα το δημοφιλέστερο δώρο που χαρίζουμε του Αγίου Βαλεντίνου.
20130331_Chocolate02Το 1861 παράγεται και πωλείται από τον Richard Cadbury το πρώτο κουτί με σοκολατάκια, σε σχήμα καρδιάς, για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Από τότε περίπου το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής σοκολάτας πωλείται για την γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες δωρίζονται περίπου 35 εκατομμύρια κουτιά σε σχήμα καρδιάς γεμάτα σοκολατάκια.
Η σοκολάτα, εκτός από την ιστορία της, συνδέθηκε με την γιορτή των ερωτευμένων και για ακόμα έναν λόγο: η κατανάλωσή της μας προκαλεί μεγάλη ευχαρίστηση. Και τι πιο κατάλληλο δώρο για τον αγαπημένο σου, από κάτι που σίγουρα θα του προκαλέσει θετικά συναισθήματα;
Σε ποιο σημείο όμως του σώματός μας νιώθουμε αυτήν την ευχαρίστηση; Μα φυσικά, στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλός μας, όπως και όλα μας τα όργανα, αποτελείται από κύτταρα. Τα κύτταρα του εγκεφάλου μας τα ονομάζουμε νευρώνες. Οι νευρώνες λοιπόν, επικοινωνούν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας χημικές ουσίες που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές.
20130331_Chocolate03Μέσα στην σοκολάτα περιέχεται ένας νευροδιαβιβαστής που ονομάζεται σεροτονίνη. Η σεροτονίνη συνδέεται με την διάθεση, την όρεξη, τον μεταβολισμό, την σεξουαλικότητα, αλλά και με αρνητικά συναισθήματα όπως ο θυμός και η επιθετικότητα. Έχει αποδειχθεί ότι χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο σχετίζονται με την κατάθλιψη. Ακόμα, η σοκολάτα έχει σε αρκετά υψηλό ποσοστό μια ουσία που ονομάζεται θεοβρωμίνη και η οποία ανήκει στην οικογένεια της καφεΐνης και η οποία κάνει την σοκολάτα, όπως ο καφές, να μας «ξυπνάει» και να βοηθάει τον εγκέφαλό μας να συγκεντρώνεται καλύτερα. Σίγουρα όμως έχει πολύ χαμηλότερη επίδραση στο νευρικό μας σύστημα από την καφεΐνη ή την τεΐνη που βρίσκουμε στο τσάι. Η θεοβρωμίνη έχει κατηγορηθεί άδικα ότι κάνει την σοκολάτα εθιστική, κάτι που δεν έχει αποδειχθεί. Αντίθετα, έχει αποδειχθεί ότι κάνει καλό στην καρδιά και το κυκλοφορικό μας σύστημα, ενώ έχει συνδεθεί με την φημολογούμενη αφροδισιακή δράση της σοκολάτας. Η φήμη της σοκολάτας ως αφροδισιακό συνδέεται επίσης με τα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλό μας, ενώ η γλυκιά της γεύση και η υφή της ενδέχεται να προκαλούν ευχαρίστηση επειδή διεγείρουν τον υποθάλαμο, μια περιοχή του εγκεφάλου που παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη των συναισθημάτων μας. Ακόμα, η σοκολάτα περιέχει ουσίες που εκκρίνονται στον εγκέφαλό ενός ανθρώπου όταν αυτός είναι ερωτευμένος.

Η Εξέλιξη της σοκολάτας

600μ.Χ. Οι Μάγια μεταναστεύουν από τη σημερινή Γουατεμάλα στη Χερσόνησο του Γιουκατάν, το σημερινό Μεξικό, μεταφέροντας εκεί και την καλλιέργεια κακάο, στην οποία επιδίδονται επί αιώνες.

1000μ.Χ.Οι κόκκοι του κακάο χρησιμοποιούνται ως χρήματα από τους κατοίκους της Κεντρικής Αμερικής. Δέκα κόκκοι αγόραζαν ένα κουνέλι, εκατό αγόραζαν ένα σκλάβο.

1200μ.Χ.
Η φορολογία από τους λαούς που είναι υποτελείς στους Αζτέκους πληρώνεται σε κακάο.


1500μ.Χ.Το 1502 ο Χριστόφορος Κολόμβος δοκιμάζει ρόφημα σοκολάτας (σοκόατλ) ευρισκόμενος στον Κόλπο της Ονδούρας. Δεν εντυπωσιάζεται αλλά παίρνει μαζί, ως ενθύμιο, λίγους κόκκους. Το 1519 ο Φερδινάνδος Κορτέζ φτάνει στο Μεξικό, όπου οι Αζτέκοι και ο αυτοκράτοράς τους Μοντεζούμα τον υποδέχονται με τιμές, πιστεύοντας ότι είναι ο θεός-φίδι Κουατζελκοάτλ, που χάρισε στους ανθρώπους το κακάο. Ο Κορτέζ καταστρέφει τον πολιτισμό των Αζτέκων και τους μετατρέπει σε σκλάβους, αλλά έχει προλάβει να εκτιμήσει το κακάο. Λόγω της οικονομικής σημασίας του στην περιοχή, ο Κορτέζ φτιάχνει τις πρώτες φυτείες κακάο στο όνομα των βασιλέων της Ισπανίας. Το 1585 το πρώτο φορτίο κακάο, για εμπορική χρήση, ξεφορτώνεται στην Ισπανία.

1600μ.Χ.Το 1606 ο Φλωρεντίνος έμπορος Αντόνιο Καρλέτι επισκέπτεται τη Γουατεμάλα και καταγράφει πρώτος τη διαδικασία, από τη σπορά ως το σερβίρισμα, για την Παρασκευή ενός φλιτζανιού ροφήματος κακάο. Το 1615 η Άννα η Αυστριακή, πριγκίπισσα του Ισπανικού θρόνου, παντρεύεται το Λουδοβίκο τον ΙΓ’ της Γαλλίας και φέρνει στη γαλλική αυλή την ισπανική αυλική συνήθεια της σοκολατοποσίας. Το 1657 το πρώτο κατάστημα πώλησης σοκολάτας ανοίγει στη Μ. Βρετανία από έναν Γάλλο.
1800μ.Χ. Το 1828 η πρώτη μέθοδος αποχωρισμού του βουτύρου του κακάο από τη σοκολάτα ευφερίσκεται στην Ολλανδία. Το 1848 στη Γαλλία ανοίγει το πρώτο κατάστημα πώλησης σοκολατινίων, διαφημίζοντας το γεγονός ότι οι σοκολάτες του γίνονται όλες στο χέρι. Το 1861 παράγεται και πωλείται στην αγορά το πρώτο κουτί για σοκολατάκια, σε σχήμα καρδιάς, για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου. Το 1875 η πρώτη σοκολάτα γάλακτος παρασκευάζεται στην Ελβετία. Το 1897 γίνεται η πρώτη καταγραφή της κατανάλωσης σοκολάτας. Οι Βρετανοί κατανάλωσαν εκείνο το έτος 18 εκατομμύρια κιλά, η υπόλοιπη Ευρώπη 50 εκατομμύρια και οι ΗΠΑ 13 εκατομμύρια κιλά.

1900μ.Χ. Το 1904 το πρώτο βιομηχανικό στιγμιαίο ρόφημα σοκολάτας παρασκευάζεται στη Γαλλία. Το 1910 ο Έλληνας μετανάστης Λεωνίδας Κεσδεκίδης ανοίγει στις Βρυξέλλες το πρώτο του κατάστημα. Τα σοκολατίνια Leonidas (Λεωνίδας) θα γίνουν παγκοσμίως διάσημα για την ποιότητά τους. Το 1942 στην Αμερική κατασκευάζεται η πρώτη σοκολάτα χωρίς βούτυρο κακάο, ώστε να έχει μεγαλύτερο χρόνο ζωής και να μπορεί να καταναλωθεί εύκολα από τους στρατιώτες στον πόλεμο.

Υγεία

Δεδομένου ότι η σοκολάτα αφενός περιέχει ζάχαρη και αφετέρου είναι αγαπητό έδεσμα των παιδιών, θεωρείται ότι κάνει κακό στην υγιεινή των δοντιών τους, όταν δε συνοδεύεται από συχνό καθάρισμα των δοντιών. Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως βοηθάει στην καταπολέμηση του άγχους, και για αυτό το λόγο, οι ψυχολόγοι την προτείνουν σε μαθητές, όταν είναι σε περίοδο εξετάσεων.

ΠΟΛΥΤΙΜΗ 

Η βιολογική αξία της σοκολάτας οφείλεται στις πρωτεΐνες και τους υδατάνθρακες που αποτελούν τα κύρια συστατικά τους. Περιέχει τόσες περίπου πρωτεΐνες όσες και το κρέας, ενώ έχει λιγότερα λιπαρά συστατικά, τα οποία βεβαίως είναι φυσικά. Η περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες είναι ελάχιστα χαμηλότερη από τα όσπρια. Τα συστατικά της αφομοιώνονται από τον οργανισμό το ίδιο εύκολα με τα συστατικά του κρέατος και των φυσικών τροφίμων, αλλά πολύ πιο γρήγορα. Γι’ αυτό δίνουν άμεσα ενέργεια, όποτε την έχουμε ανάγκη. Αυτό οφείλεται στη ζάχαρη που περιέχεται στη σοκολάτα και η οποία απελευθερώνει ενέργεια σε ταχύτερους ρυθμούς. Η σοκολάτα δεν παχαίνει όταν η κατανάλωσή της γίνεται με μέτρο και σύνεση, κάτι που ισχύει βεβαίως και για τις περισσότερες τροφές. Το βούτυρο κακάο, που περιέχει, από διατροφικής άποψης ανήκει στα «καλά» λίπη, όπως όλα τα φυτικά, που επηρεάζουν ελάχιστα ή και καθόλου τα επίπεδα της χοληστερίνης. 

ΤΟΝΩΤΙΚΗ 

Η σοκολάτα και το κακάο περιέχουν τη θεοβρωμίνη που μαζί με το μαγνήσιο και το φώσφορο είναι συστατικά που μειώνουν την κούραση, διώχνουν την υπνηλία και φτιάχνουν αμέσως τη διάθεση.
Τονώνουν τις πνευματικές δυνάμεις και δραστηριοποιούν το σώμα, για να παράγει περισσότερα έργα. Γι’ αυτό η σοκολάτα είναι λατρεμένη τροφή από μικρούς και μεγάλους
 


ΑΓΧΟΛΥΤΙΚΗ

Η σοκολάτα περιέχει μικρές ποσότητες φαινυλαιθυλαμίνης, συστατικό που έχει τη δύναμη να καταστέλλει το στρες, να διεγείρει τον εγκέφαλο και να προκαλεί αίσθημα ευφορίας. Μαζί περιέχονται και μικρές ποσότητες θεοβρωμίνης. Έτσι πετυχαίνει να αναζωογονεί το κουρασμένο μυαλό ενώ πολλαπλασιάζει την αντοχή για δημιουργική εργασία, διώχνοντας το άγχος. 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ

Για όλους αυτούς τους λόγους η σοκολάτα είναι βασικό συμπλήρωμα της διατροφής των αθλητών των στρατιωτών των ορειβατών, των αστροναυτών, αλλά και όσων επιτελούν πνευματικό έργο.

Η σοκολάτα είναι μια από τις χαρές της ζωής. Είναι προϊόν φυσικό, που χαρίζει απόλαυση και ζωντάνια.

Είδη σοκολάτας

Υπάρχουν πολλά είδη σοκολάτας. Μερικά από τα δημοφιλέστερα στην Ελλάδα είναι:
 • Κουβερτούρα (πικρή)
 • Σοκολάτα υγείας(σκούρα)
 • Σοκολάτα γάλακτος
 • Αμυγδάλου
 • Λευκή
 • Μαύρη

Τα είδη σοκολάτας εξαρτώνται από την περιεκτικότητας σε:
 • Κακάο – στερεά
 • Βούτυρο-κακάο
 • Ζάχαρη
 • Γάλα
 • Πρόσθετους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, φουντούκια κλπ)
 • Πρόσθετα άλλα υλικά (σταφίδες, διογκωμένο ρύζι, κόκκους πιπεριού κλπ)
και συνεπώς τα είδη σοκολάτας που κυκλοφορούν είναι πάρα πολλά.
20130331_Chocolate04
 
 
Θερμίδες
 
 • 215 θερμίδες στα 28 γραμμάρια λευκής σοκολάτας
 • 36 θερμίδες από μια κούπα κακάο χωρίς την προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος.
 • 155 θερμίδες στα 30 γραμμάρια κουβερτούρας με κακάο 65%
 • 170 θερμίδες, στα 28 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με 65% κακάο
 • 65 θερμίδες ένα σοκολατάκι γεμιστό με ξηρούς καρπούς (μετρίου μεγέθους)
 • 210 θερμίδες σε 28 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος
 • 170 θερμίδες έχουν τα 30 γραμμάρια σοκολάτας πραλίνας
Εργασία από τις:
Θανάση Παρή
Δαλάκου Νάνσυ

Χρήσιμα Links :
Posted in βυ1, εργασίες

Leave a Reply

Connect with Facebook

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>